Rogaliki
drożdżowe
Składniki
- 50 g drożdży(pól kostki)
- szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
- mąka ok 1 kg
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- 3/4 szkl oleju
- słoiczek marmolady
- jajko do posmarowania rogalików
Etapy przygotowania
Do miski wsypujemy ok szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdze i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki(należy pamiętać że ciasto drośdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.
Jeszcze lepsze są rogaliki nadziewane gotową masą krówkową
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Musze go wypróbować!
OdpowiedzUsuń