czwartek, 25 grudnia 2014

Szczupak faszerowany





Faszerowany szczupak

Składniki:
1 średniej sprawiona ryba
30 dag surowej ryby bez skóry
1 bułka kajzerka
1 jajo
Natka pietruszki
Sól, pieprz,
Gaza 0,5 m/bandaż elastyczny
Na wywar:
4 l wody
1 pietruszka
1 marchewka
Plaster selera
Liść pora
4-5 łyżek octu
Sól
Wszystkie składniki wywaru gotujemy w garnku z szerokim dnem, aby zmieściła się w nim ryba.
Sos czosnkowy:
1 mały jogurt grecki
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka posiekanego koperku
Sól, cukier do smaku
1 łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki, oprócz żelatyny połączyć i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i dodać do sosu, dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia.
Do dekoracji:
Sałata, rzodkiewka, cytryny, itp.
Wykonanie:
Sprawioną rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na kilka minut.
Surową rybę i namoczoną w wodzie bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. Tym farszem wypełnić wnętrze ryby, zawinąć w gazę i obwiązać nicią. Włożyć do gorącego wywaru i wolno gotować 15-10 minut (dużego szczupaka gotowałam 20 min). Wyjąć z garnka, zostawić do przestygnięcia, po czym delikatnie usunąć gazę, aby nie uszkodzić ryby.
Na półmisku ułożyć liście sałaty, na nich rybę. Przygotowanym sosem czosnkowym udekorować rybę według własnego uznania i fantazji (można użyć dekoratora do tortów).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz