czwartek, 8 października 2015
Improstyl
Improstyl, to styl nakrycia odpowiadający najnowszym trendom światowym. To nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu. Została zainicjowana przez założyciela Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika. Wykracza ona poza ramy standardów nakrycia podstawowego, czy też rozszerzonego.
Podstawą stylu jest indywidualna kreatywność kelnera, oparta na improwizacji, jednocześnie nie łamiąca w sposób jednoznaczny standardów nakrycia klasycznego, na przykład kolejności ułożenia sztućców, prezentacji szkła na stole z wykorzystaniem nowoczesnego designe oraz porcelany do ustalonego uprzednio menu.
Improstyl zmienia osobę kopiującą w „twórcę – indywidualistę”, kelnera który wnosi własnym działaniem coś od siebie, urzeczywistnia swoją wizję. Można wykazać się tutaj własną inwencją twórczą. Prezentacja stolików w układzie Improstylu przykuwa spojrzenia swym eleganckim i wyszukanym wyglądem.
Tego typu nakrycie wymaga minimum 80 centymetrów szerokości przy stole dla jednej osoby, a czasami może być to, nawet 1metr. Improstyl, to nie tylko nietypowe ułożenie zastawy i sztućców. To także skomponowane z nimi elementy ozdobne harmonizujące z całością i podkreślające wyjątkowy charakter wizyty przy stole. W zależności od okazji , można zastosować tu kompozycje ubarwiające nakrycie i odzwierciedlające okazję do spotkania, czy świętowania.
Prezentowane zdjęcia pochodzą z portalu ,,Akademia Kelnerska" i są to prace konkursowe uczniów zaprezentowane podczas Mistrzostw Kelnerskich.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz