Wszyscy lubimy kebab.
A oto przepis wypróbowany przez klasę II a na zajęciach.
Spróbujcie! Smacznego!
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczka soli
- pół szklanki gorącej wody
Placki smażymy na suchej patelni. Ważna sprawa, po usmażeniu kładziemy placki na sobie na talerzu i przykrywamy folią. Zabieg ten pozwala im zmięknąć, dzięki czemu można je później zwijać.
Przygotowujemy kebab:
- piersi z kurczaka
- 4 jogurty naturalne
- sok z połowy cytryny
- przyprawy: pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, papryka, sól
Przygotowujemy kebab:
W połówkę cebuli wbijamy wykałaczki i umieszczamy na nich mięsko. Na szczycie piramidy nabijamy połówkę pomidora.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 40 minut. My dorzuciliśmy jeszcze frytki w połowie pieczenia. Taka alternatywa dla placków.
Po upieczeniu kroimy mięso.
Podajemy z surówkami. Smacznego! Spróbujcie, bo warto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz