niedziela, 11 listopada 2018

Domowy kebab


 Wszyscy lubimy kebab. 
A oto przepis wypróbowany przez klasę II a na zajęciach. 
Spróbujcie! Smacznego!

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • pół szklanki gorącej wody
Mąkę przesiewamy przez sitko, robimy wgłębienie i wlewamy oliwę oraz dodajemy sól. Mieszamy dolewając gorącą wodę. Dzielimy ciasto na części, każdy kawałek wałkujemy na cieniutkie placki.

 




 

Placki smażymy na suchej patelni. Ważna sprawa, po usmażeniu kładziemy placki na sobie na talerzu i przykrywamy folią. Zabieg ten pozwala im zmięknąć, dzięki czemu można je później zwijać.

 

 Przygotowujemy kebab:
  • piersi z kurczaka
  • 4 jogurty naturalne
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, papryka, sól
Piersi kurczaka tniemy na płaskie kotleciki i z podanych wyżej składników sporządzamy marynatę, mieszając wszystkie składniki razem. Następnie zalewamy mięso marynatą i marynujemy minimum 4 godziny w lodówce.

Przygotowujemy kebab:

W połówkę cebuli wbijamy wykałaczki i umieszczamy na nich mięsko. Na szczycie piramidy nabijamy połówkę pomidora.

 

  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 40 minut. My dorzuciliśmy jeszcze frytki w połowie pieczenia. Taka alternatywa dla placków.


 

Po upieczeniu kroimy mięso.

Podajemy z surówkami. Smacznego! Spróbujcie, bo warto!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz