Odpowiedź na to pytanie zna już klasa III, która na lekcji procesów technologicznych w gastronomii sporządziła pyszne suflety czekoladowe z chili. Połączenie gorzkiej czekolady z ostroscią papryczki warte jest grzechu!
A oto ten niezwykły przepis:
Składniki:
140 g gorzkiej czekolady
30 g miękkiego masła
4 białka
40 g cukru
szczypta soli
3-4 szczypty chili
tłuszcz do wysmarowania foremek (najlepiej masło)
Wykonanie:
- Kokilki do zapiekania wysmarować masłem i schłodzić w lodówce. (My z braku odpowiednich foremek użyliśmy ceramicznych filiżanek - trochę za głębokie, więc upieczone suflety nie prezentowały się odpowiednio).
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodać masło i chili. Białka ubić ze szczyptą soli
- Do piany dodawać po łyżce cukru, ciągle ubijając.
- Dużą łyżkę ubitej piany dodać do czekolady i wymieszać powoli. Następnie dodać resztę piany i delikatnie mieszać.
-
Powstałą masę wylać do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 15 minut (w zależności od piekarnika). Delikatnie wyjąć foremki z piekarnika. Można posypać startą gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz