niedziela, 17 kwietnia 2016

Owoce morza na zajęciach praktycznych

Zajęcia praktyczne w pracowni technologicznej są czasami dla uczniów sporym wyzwaniem. Nowe przepisy i praca z nietypowymi surowcami dostarczają nam niesamowitych wrażeń i emocji.
Kto podejmie wyzwanie i przygotuje owoce morza? Magda Dyśko - niczego się nie boi!

Przepis na ośmiornicę:

1 mała ośmiornica mrożona
włoszczyzna
białe wino (około 1/2 szklanki)
przyprawy: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól

Sposób wykonania:

1. Ośmiornicę rozmrozić.
2. Następnie ośmiornicę należy oczyścić usuwając aparat gębowy:

3. Ośmiornicę gotuje się w wywarze z dodatkiem białego wina - około 1 godziny.


4. Tak przygotowana ośmiornica może posłużyć jako baza do innych dań. Kroimy ją wówczas na kawałki i podsmażamy na oliwie z dodatkiem innych składników: czosnek, pomidory i inne wedle uznania.
Milena zajmuje się oczyszczaniem krewetek.
Podsmażone krewetki są wspaniałym dodatkiem do wielu dań. My przygotowaliśmy makaron z sosem krewetkowym.

Przepis:

makaron spaghetti - 1 opakowanie
opakowanie krewetek - około 500g
2 szalotki
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki kremówki
natka pietruszki
masło - 2 łyżki
oliwa - 2 łyżki

Sposób wykonania:

1. Gotujemy makaron.
2. Oczyszczamy krewetki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek.
4. Dodajemy krewetki i podsmażamy je krótko, aż zmienią kolor, po czym zdejmujemy z patelni.
5. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje, wtedy ponownie wrzucamy krewetki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Gotowy sos mieszamy z makaronem i posypujemy obficie natką pietruszki.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz