niedziela, 10 lipca 2016

Leczo - sprawdzony przepis


Któż z nas nie lubi leczo? Ta oryginalna potrawa pochodzi z kuchni węgierskiej. Dzisiaj ugotujmy je sami. Nie ma lepszego czasu na leczo, ponieważ to właśnie teraz znajdziemy najlepsze cukinie i inne sezonowe warzywa. Polecam własny sprawdzony przepis.


Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 papryki
  • 2 duże cebule
  • 4-6 pomidorów
  • 2 laski kiełbasy (około 0,5 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i przyprawa do gulaszu Kamis
  • tłuszcz do podsmażenia składników (olej lub margaryna)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1.  Cukinie dokładnie myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Lekko solimy.



 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Podsmażamy oddzielnie na patelni.

 

 3. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka.

 

 4. Pomidory należy umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w dość grubą kostkę.

 

 5. Następnie dodajemy pokrojone pomidory do cukinii i całość dusimy.



6. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.


7. Łączymy wszystkie składniki.



8. Chwilę dusimy wszystko razem i doprawiamy do smaku solą i przyprawą do gulaszu.
W zależności od rodzaju pomidorów, jeżeli leczo ma słaby kolor, można dodać jeszcze 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz