Któż z nas nie lubi leczo? Ta oryginalna potrawa pochodzi z kuchni węgierskiej. Dzisiaj ugotujmy je sami. Nie ma lepszego czasu na leczo, ponieważ to właśnie teraz znajdziemy najlepsze cukinie i inne sezonowe warzywa. Polecam własny sprawdzony przepis.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 papryki
- 2 duże cebule
- 4-6 pomidorów
- 2 laski kiełbasy (około 0,5 kg)
- 2 ząbki czosnku
- sól i przyprawa do gulaszu Kamis
- tłuszcz do podsmażenia składników (olej lub margaryna)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- Cukinie dokładnie myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Lekko solimy.
2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Podsmażamy oddzielnie na patelni.
3. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka.
4. Pomidory należy umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w dość grubą kostkę.
5. Następnie dodajemy pokrojone pomidory do cukinii i całość dusimy.
6. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
7. Łączymy wszystkie składniki.
8. Chwilę dusimy wszystko razem i doprawiamy do smaku solą i przyprawą do gulaszu.
W zależności od rodzaju pomidorów, jeżeli leczo ma słaby kolor, można dodać jeszcze 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz