,,Odżywiamy się zdrowo i z tradycją"
- pod takim hasłem przeprowadzono warsztaty dla rodziców uczniów Gimnazjum i Szkoły Podstawowej w Godzianowie oraz Szkoły Podstawowej we Lniśnie. Warsztaty prowadziła Katarzyna Jochym i Maria Marcinkiewicz. Rodzice pod okiem instruktorów wykonali pyszne sałatki. A oto relacja ze spotkania:
Rodzice przy pracy
Wszystkie przygotowane sałatki smakowały wybornie. A oto wyszukane i sprawdzone przepisy:
Sałatka z kaszą kuskus i suszonymi pomidorami
Składniki
Pół szklanki
kaszy kuskus
8 pomidorów suszonych
Garść posiekanego koperku
5 łyżek kukurydzy z puszki
Średnia marchew
Sól i pieprz do smaku
8 pomidorów suszonych
Garść posiekanego koperku
5 łyżek kukurydzy z puszki
Średnia marchew
Sól i pieprz do smaku
Sposób
przygotowania
1.Przygotowujemy
kaszę kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.Marchewkę
obieramy i ścieramy na tarce.
3.Do kaszy i
marchewki dodajemy kukurydzę, posiekane pomidory suszone i koperek. Doprawiamy
solą i pieprzem i dodajemy oliwkę z suszonych pomidorów.
Sałatka z fetą i chrupiącym boczkiem
Składniki
1 opakowanie
mieszanki sałat
2 ogórki (gruntowy i konserwowy)
Kilka oliwek
1/2 opakowania fety
10 plastrów wędzonego boczku
2 pomidory
2 jajka
Ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy (bazylia, oregano, pieprz)
2 ogórki (gruntowy i konserwowy)
Kilka oliwek
1/2 opakowania fety
10 plastrów wędzonego boczku
2 pomidory
2 jajka
Ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy (bazylia, oregano, pieprz)
Sposób przygotowania
Jajko gotujemy na twardo. Boczek podsmażamy, przekładamy na
ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ogórki, fetę, pomidor,
ugotowane jajka, boczek kroimy. Sałatę rwiemy. Ząbek czosnku przeciskamy przez
praskę, łączymy z oliwą i przyprawami. Wszystkie składniki łączymy i polewamy
oliwą.
SAŁATKA Z SZYNKĄ
SZWARCWALDZKĄ
SKŁADNIKI
0,5 opakowania rukoli
0,5 główki sałaty lodowej
4 gruszki
2 ogórki ze skórką
15 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
0,5 kg pomidorów koktajlowych
100g orzechów włoskich pokrojonych na małe kawałki
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
sól , pieprz
PRZYGOTOWANIE
Sałatę myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Gruszki
myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plastry. Ogórki
dokładnie myjemy, kroimy w plasterki, razem ze skórką. Pomidorki koktajlowe
kroimy na połówki.
SOS
Dokładnie mieszamy: oliwę, miód, sok z cytryny, musztardę,
sól, pieprz.
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na sałacie. Na wierzchu
poukładać porwane na mniejsze kawałki plastry szynki. Polać sosem. Na wierzchu
posypać orzechami.
Sałata z łososiem i granatem
Składniki
op.mieszanki sałat
200 g wędzonego łososia w plastrach
10 pomidorków koktajlowych
4 jajka
1 granat
sos: 1 cebulka biała
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka płynnego miodu
5 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
Sposób przygotowania
op.mieszanki sałat
200 g wędzonego łososia w plastrach
10 pomidorków koktajlowych
4 jajka
1 granat
sos: 1 cebulka biała
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka płynnego miodu
5 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
Sposób przygotowania
1.Sałaty i
pomidorki umyj i osusz. Jajka ugotuj na twardo, przestudz, obierz i pokrój w
ćwiartki.
2.Przygotuj
sos: cebulę obierz i drobno posiekaj, wymieszaj dokładnie z miodem i musztardą,
sokiem z cytryny i oliwą.
3. Na
talerzach rozłóż sałaty, pomidorki i jajka. Przypraw solą. Dodaj wędzonego
łososia pokrojonego w mniejsze porcje i polej sosem. Na koniec udekoruj
pestkami granatu.
Słodka sałatka z kurczakiem
curry i chrupiącym słonecznikiem
Składniki
450g fileta z kurczaka
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka brzoskwiń
300g pekińskiej kapusty
2 marchewki
100g rodzynek
80g łuskanego słonecznika
sól
pieprz
masło klarowane
Sos:
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki pikantnego ketchupu
sól
pieprz
Sposób przygotowania
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka brzoskwiń
300g pekińskiej kapusty
2 marchewki
100g rodzynek
80g łuskanego słonecznika
sól
pieprz
masło klarowane
Sos:
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki pikantnego ketchupu
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1.Filet z
kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na
20minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
2.Poszatkowaną
kapustę pekińską wymieszać z marchewką startą na tarce o małych oczkach, lekko
posolić.
3.Kukurydzę
i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie pokroić w kostkę, a rodzynki
namoczyć w soku z brzoskwiń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
4.Sos:
Majonez, jogurt i ketchup wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie
dokładnie wymieszać.
5.Sałatkę
układać warstwami: połowa kapusty z marchewką, połowa kukurydzy, 1/2 sosu,
rodzynki, kurczak, pozostała ilość kukurydzy, pozostała ilość sosu, pozostała kapusta
z marchewką, brzoskwinie i prażony słonecznik.
SAŁATKA Z MANGO,
CHILI I KAWIOREM
SKŁADNIKI
papryczka chili – 1 szt.
korzeń imbiru – 10 g
miód – 2 łyżeczki
ocet winny – 1 łyżka
oliwa z oliwek – 4łyżki
pieprz – szczypta
sól
mango – 2 szt.
sałata karbowana – 1szt.
prażone pistacje – 10 dag
kawior z pstrąga lub łososia – 50 g
Sposób wykonania
1.Dressing:Chili pozbawiamy nasion. Razem z czosnkiem i imbirem drobno
siekamy. Mieszamy z miodem, octem winnym, oliwką, pieprzem i solą.
2. Mango obieramy, miąższ odcinamy od pestki i kroimy w paski. Sałatę
myjemy i otrząsamy do sucha, w razie potrzeby rwiemy na małe kawałki. Pistacje
obieramy z łupinek i grubo siekamy. Sałatę mieszamy z dressingiem i przekładamy
na dwa talerze.
3.Układamy na sałacie mango, posypujemy pistacjami i dekorujemy
kawiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz