31 maja nasi uczniowie przygotowali i obsłużyli bankiet w Kuratorium Oświaty Delegatura w Skierniewicach. Pyszne przekąski na zimny bufet przygotowywali uczniowie klasy I pod kierunkiem pań: Marii Marcinkiewicz i Doroty Skorzyckiej.
Poniżej kilka ciekawych propozycji na wspaniałe, proste a zarazem wykwintne przekąski.
Śliwki w boczku
- 10 cieniusieńkich plasterków chudego, wędzonego boczku
- 10 śliwek suszonych
- 10 wykałaczek
Sposób
przygotowania:
- Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
- Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 min lub obsmażamy na patelni.
- Boczek powinien się porządnie przyrumienić.
Koreczki
- 4 plastry sera żółtego (takie po ok. 4 mm każdy)
- 4 małe ogórki konserwowe
- 2 kabanosy
- 1 świeżej czerwonej papryki
- 20 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
- 20 małych marynowanych pieczarek
- 20 wykałaczek
1.
Ser
kroimy w kwadraty o boku ok. 15 mm.
2.
Ogórki
konserwowe w plasterki o grubości ok. 3 mm, kabanosy w nieco
grubsze krążki.
3.
Paprykę
kroimy w kwadraciki wielości kwadracików z sera.
4.
Na
wykałaczki nabijamy najpierw ser, następnie ogórek, kabanos, znowu ser, oliwkę
i pieczarkę.
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
Składniki:
- pół kostki chudego lub półtłustego twarogu
- kilka suszonych pomidorów z oleju
- ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory
pokroić, czosnek posiekać z solą, dodać do twarogu zmieszać. Jeśli masa będzie
zbyt gęsta dodać łyżkę oliwy z pomidorów. Doprawić, dodać listki bazylii i
ostrożnie wymieszać, tak by ich za bardzo nie pognieść.
Przekąska z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 mozzarella
- 6-7 suszonych pomidorów z zalewy
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy
na bardzo cienkie plasterki (ostrym nożem albo obieraczką do warzyw) i opiekamy
na patelni grillowej. W międzyczasie mozzarellę i pomidorowy kroimy w słupki, a
następnie kładziemy na każdy plasterek cukinii i zawijamy w koreczki. Podajemy na
zimno.
SZASZŁYKI z suszonymi pomidorami
Składniki:
Składniki:
· pomidorki
koktajlowe,
· suszone
pomidory,
· mozzarella,
· liście
bazylii
Łososiowe
roladki
Składniki:
·
3 naleśniki
·
serek Almette z ziołami
·
ząbek czosnku
·
kilka gałązek koperku
·
150 g łososia wędzonego w płatach
Łososiowe roladki - sposób wykonania:
1.
Serek wymieszać z wyciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku.
2.
Łososia podzielić na cieniutkie plasterki. Na każdym
naleśniku rozłożyć łososia, na łososia rozsmarować warstwę serka.
3.
Ostrożnie zrolować naleśniki z farszem.
4.
Całość wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
5.
Po schłodzeniu rulony naleśnikowe kroimy w ukośne,
niezbyt cienkie porcje. Każdy rulonik spinamy wykałaczką i ozdabiamy piórkami
koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz