niedziela, 5 czerwca 2016

Przekąski na zimny bufet


31 maja nasi uczniowie przygotowali i obsłużyli bankiet w Kuratorium Oświaty Delegatura w Skierniewicach. Pyszne przekąski na zimny bufet przygotowywali uczniowie klasy I pod kierunkiem pań: Marii Marcinkiewicz i Doroty Skorzyckiej.
Poniżej kilka ciekawych propozycji na wspaniałe, proste a zarazem wykwintne przekąski.



Śliwki w boczku
  • 10 cieniusieńkich plasterków chudego, wędzonego boczku
  • 10 śliwek suszonych
  • 10 wykałaczek
Sposób przygotowania:
  1. Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
  2. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 min lub obsmażamy na patelni.
  3. Boczek powinien się porządnie przyrumienić.
Podajemy ze świeżym pieczywem


Koreczki
1.      Ser kroimy w kwadraty o boku ok. 15 mm.
2.      Ogórki konserwowe w plasterki o grubości ok. 3 mm, kabanosy w nieco grubsze krążki.
3.      Paprykę kroimy w kwadraciki wielości kwadracików z sera.
4.      Na wykałaczki nabijamy najpierw ser, następnie ogórek, kabanos, znowu ser, oliwkę i pieczarkę.




Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
Składniki:
  • pół kostki chudego lub półtłustego twarogu
  • kilka suszonych pomidorów z oleju
  • ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokroić, czosnek posiekać z solą, dodać do twarogu zmieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać łyżkę oliwy z pomidorów. Doprawić, dodać listki bazylii i ostrożnie wymieszać, tak by ich za bardzo nie pognieść.




Przekąska z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 mozzarella
  • 6-7 suszonych pomidorów z zalewy

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki (ostrym nożem albo obieraczką do warzyw) i opiekamy na patelni grillowej. W międzyczasie mozzarellę i pomidorowy kroimy w słupki, a następnie kładziemy na każdy plasterek cukinii i zawijamy w koreczki. Podajemy na zimno.




SZASZŁYKI z suszonymi pomidorami

Składniki:
·       pomidorki koktajlowe,
·       suszone pomidory,
·       mozzarella,
·       liście bazylii



Łososiowe roladki
Składniki:
·       3 naleśniki
·       serek Almette z ziołami
·       ząbek czosnku
·       kilka gałązek koperku
·       150 g łososia wędzonego w płatach
Łososiowe roladki - sposób wykonania:
1.     Serek wymieszać z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
2.     Łososia podzielić na cieniutkie plasterki. Na każdym naleśniku rozłożyć łososia, na łososia rozsmarować warstwę serka.
3.     Ostrożnie zrolować naleśniki z farszem.
4.     Całość wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
5.     Po schłodzeniu rulony naleśnikowe kroimy w ukośne, niezbyt cienkie porcje. Każdy rulonik spinamy wykałaczką i ozdabiamy piórkami koperku.

 Te i inne przekąski przygotowały m.in. Kasia Królik, Weronika Goździk i Emilka Łęczycka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz