A może na kolację barszcz czerwony?
Buraki w tym roku obrodziły.
Dzisiaj na zajęciach z klasą II technikum zrobiliśmy pyszne krokiety z pieczarkami.
Polecam. Warto spróbować
Potrzebne będą:
Składniki na ciasto naleśnikowe
5 jaj, 4-5 szklanek mąki, sól, 1litr mleka, woda
Jaja należy roztrzepać z mlekiem, dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli, wymieszać i ustalić konsystencję ciasta za pomocą wody. Następnie usmażyć naleśniki.
Wyrabiamy ciasto mikserem na gładką masę.
Smażymy cienkie naleśniki.
Nadzienie:
1 kg pieczarek i 2 cebule
Pieprz, sól do smaku
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulkę podsmażyć razem z pieczarkami do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni podsmażamy pieczarki z cebulką do
odparowania wody.
Panierka
3 jaja
Bułka tarta
Krokiety formować w rulon zamknięty. Panierować w jajku i bułce. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
Sposób formowania krokietów.
Barszczyk czerwony
Buraki około 1-1,5 kg
Włoszczyzna na wywar
2 kostki rosołowe
Majeranek
2 ząbki czosnku
Kwasek cytrynowy
Pieprz, sól
Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry.
Sporządzić wywar z włoszczyzny, dodać czosnek, buraki, kostki rosołowe i gotować powoli aż buraki będą miękkie. Następnie odcedzić barszczyk i dodać kwasem oraz doprawić do smaku. Można doprawić koncentratem buraczanym firmy Krakus.
Sporządzamy wywar jarski do którego dodajemy pokrojone buraki.
Warzywa należy wyjąć, a barszcz doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz