niedziela, 16 września 2018

Barszczyk czerwony z krokietami



A może na kolację barszcz czerwony? 
Buraki w tym roku obrodziły. 
Dzisiaj na zajęciach  z klasą II technikum zrobiliśmy  pyszne krokiety z pieczarkami.  
Polecam. Warto spróbować 

Potrzebne będą:
Składniki na ciasto naleśnikowe 
5 jaj, 4-5 szklanek mąki, sól, 1litr mleka, woda
Jaja należy roztrzepać z mlekiem,  dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli, wymieszać i ustalić konsystencję ciasta za pomocą wody. Następnie usmażyć naleśniki. 




Wyrabiamy ciasto mikserem na gładką masę.


Smażymy cienkie naleśniki.


Nadzienie:
1 kg pieczarek i 2 cebule
Pieprz, sól do smaku 
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulkę podsmażyć razem z pieczarkami do odparowania wody. Doprawić do smaku.

 

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 

Na patelni podsmażamy pieczarki z cebulką do
odparowania wody.

 

Panierka
3 jaja
Bułka tarta 
Krokiety formować w rulon zamknięty. Panierować w jajku i bułce. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.

 

Sposób formowania krokietów.





Barszczyk czerwony
Buraki około 1-1,5 kg
Włoszczyzna na wywar 
2 kostki rosołowe 
Majeranek
2 ząbki czosnku 
Kwasek cytrynowy
Pieprz, sól 
Buraki umyć,  obrać,  pokroić w plastry. 
Sporządzić wywar z włoszczyzny,  dodać czosnek,  buraki, kostki rosołowe i gotować powoli aż buraki będą  miękkie.  Następnie odcedzić barszczyk i dodać kwasem oraz doprawić do smaku. Można doprawić  koncentratem buraczanym firmy Krakus.


Sporządzamy wywar jarski do którego dodajemy pokrojone buraki.


Warzywa należy wyjąć, a barszcz doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz