niedziela, 23 września 2018

Tiramisu prawdziwe włoskie z przepisu naszej Micheli


Proponuję oryginalny włoski deser tiramisu
według włoskiego przepisu  naszej Micheli.

Składniki:
napar kawowy
likier amaretto
biszkopty
500 g serka mascarpone
5 jaj
2-3 łyżki cukru pudru
kakao ciemne do posypania

Wykonanie:
Sporządzamy napar kawowy. My zaparzyliśmy oryginalną kawę włoską w kawiarce.


Oddzielamy żółtka od białek
 

 Białka ubijamy na sztywną pianę


 Żółtka ucieramy z cukrem pudrem

 

 Następnie łączymy z dwoma serkami mascarpone.

 

 Ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek


Krem już gotowy.


Przygotowany napar kawowy łączymy z likierem amaretto 


 W przygotowanym naparze moczymy biszkopty


Całość układamy dekoracyjnie w pucharkach przekładając kremem, albo na blaszce

Gotowy deser posypujemy obficie ciemnym kakao

 

 SMACZNEGO!

 Poleca klasa II a
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz