Pyszne krewetki z nutką czosnku w kolorowym maślano-pomidorowym sosie z natką pietruszki
Składniki:
- 250 g mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki dymki
- 40 g masła
- 50 ml śmietanki słodkiej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- sok z połowy małej cytryny
- pomidory w zalewie
- makaron spaghetti
Sposób przygotowania
Krewetki płuczemy pod zimną wodą i jeśli mają ogonki obrywamy je im, skrapiamy je delikatnie sokiem z cytryny. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła. Wrzucamy rozgnieciony czosnek i posiekane 2 dymki. Kiedy już wszystko troszeczkę się podsmaży zdejmujemy z palnika na chwilkę. Na pozostałym maśle podsmażamy krótko krewetki. Do cebulki dodajemy pomidorki z puszki. Następnie dolewamy 50ml +słodkiej śmietanki, mieszamy i stawiamy na palnik. Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.
Kiedy to nastąpi dodajemy podsmażone krewetki, posiekany szczypior i natkę pietruszki (ilość: wedle uznania). Całość delikatnie jeszcze podsmażamy, cały czas mieszając.
W tym czasie możemy przygotować makaron. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz