środa, 12 września 2018

Spaghetti z krewetkami





 Pyszne krewetki z nutką czosnku w kolorowym maślano-pomidorowym sosie z natką pietruszki


Składniki:
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 cebulki dymki 
  • 40 g masła
  • 50 ml śmietanki słodkiej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy małej cytryny
  • pomidory w zalewie 
  • makaron spaghetti 
  • Sposób przygotowania

    Krewetki płuczemy pod zimną wodą i jeśli mają ogonki obrywamy je im, skrapiamy je delikatnie sokiem z cytryny. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła. Wrzucamy rozgnieciony czosnek  i posiekane 2 dymki. Kiedy już wszystko troszeczkę się podsmaży zdejmujemy z palnika na chwilkę. Na pozostałym maśle podsmażamy krótko krewetki. Do cebulki dodajemy pomidorki z puszki. Następnie dolewamy 50ml +słodkiej śmietanki, mieszamy i stawiamy na palnik. Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.
    Kiedy to nastąpi dodajemy podsmażone krewetki, posiekany szczypior i natkę pietruszki (ilość: wedle uznania). Całość delikatnie jeszcze podsmażamy, cały czas mieszając.
    W tym czasie możemy przygotować makaron. Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz